Dolhai Attila - Életrajz

Hazánk egyik legnépszerűbb és legismertebb zenés színésze 37 éves korára a musicalirodalom csaknem összes fontos férfi főszerepét eljátszotta. A Színház- és Filmművészeti Egyetem operett-musical szakán végzett 2005-ben, Kerényi Imre osztályában. Már az egyetem előtt bemutatkozott Nyíregyházán és a Margitszigeten a Jézus Krisztus Szupersztár Annás főpapjaként, látható volt Miskolci Nemzeti Színház Elisabeth című előadásában Rudolfként, valamint a Szegedi Nemzeti Színház West Side Storyjának Tonyjaként.

Az országos ismertséget a 2003-ban bemutatott Mozart! címszerepe hozta meg számára, melyet még tanulmányi évei alatt játszhatott el a Budapesti Operettszínházban. Egy évvel később már Rómeóként állt a színpadon Gérald Presgurvic sikermusicaljében. A Shakespeare drámáját feldolgozó darabban 10 éven át alakította Júlia szerelmét.

2005-ben a Budapesti Operettszínház társulatához szerződött, Illésházy gróf szerepében, Huszka Jenő Lili bárónőjében debütált mint bonviván. Első operett kitérőjét jó ideig musical főszerepek követték: Frank Wildhorn Rudolf című darabjának címszerepe, majd Claude-Michel Schönberg Miss Saigon című Broadway- és West End-sikerében Chris karaktere. Szakcsi-Lakatos Béla Szentivánéji álom című world-musicaljében Lysandert alakította, ennek köszönhetően pedig belekóstolt a világzenei stílusokba is. Lévay Szilveszter Elisabeth című musicaljében később már nem csak mint Rudolf, hanem mint Halál is bemutatkozott. Radjamiként 2009-ben ismét operettszerepben láthatta a közönség Kálmán Imre A Bajadér című darabjában, Miklósa Erika partnereként. Ezt követően a Koldusopera Bicska Maxijaként, majd 2012-ben a Ghost című Broadway-musical főszereplőjeként lépett színpadra.

Repertoárját egyre több operettszerep gazdagította. 2011-ben a Cigányszerelem, 2013-ban pedig a Viktória és a Csókos asszony nagyoperettek bonvivánja lett, ezeket követte a Bajadér, A cigányszerelem, a Csárdáskirálynő, az Én és a kisöcsém, a Chicágói hercegnő, a Marica grófnő, A víg özvegy, a Luxemburg grófja és a Kékszakáll.

Pályája egyik mérföldkövének tartja a Jézus Krisztus Szupersztár főszerepét, melyet a Szolnoki Szigligeti Színházban játszott 2011-ben. Hasonló vízválasztó volt az életében a Szegedi Szabadtéri Játékok Parasztbecsület előadása, melyben operai szerepben próbálhatta ki magát mint Turridu.

2018-ban az István, a királyban tért vissza a musicalek világába, Koppány szerepe pedig egy másik szenvedélyét is visszahozta az életébe: a rockzenét. Miközben feléledt benne a vágy, hogy a könnyűzene területén is újra alkosson, a színház továbbra is meghatározó szerepet tölt be az életében. A Maya Charlie-ja után Molnár Ferenc művéből írt Carousel/Liliom Billy Bigelow-jaként mutatkozott be, melyet egy rövid kitérő követett 2019-ben a Madách Színházba. Az Erzsébet körúti teátrum közönsége a Once Fiújaként találkozhatott vele. Az előadás különlegességeként a színészek a dalokban magukat kísérték hangszereiken.

Dolhai Attilának régi vágya teljesült, amikor nem sokkal később megkapta az Operettszínházban a János vitéz címszerepét. 2020-ban visszatért az életébe a Marica grófnő Tasziló grófja, egy évvel később pedig Guido Contini szerepében láthatta a közönség a 8 és fél című Fellini-klasszikusból készült Nine-ban. 2022-ben Az ég tartja a földet Walter lovagja mellett az Operettszínházban a Jekyll és Hyde címszerepében debütált.

Színházi munkái mellett mostanra a könnyűzene is meghatározó szerepet tölt be az életében. A Zsámbéki Tanítóképző Főiskolán eltöltött évei alatt alapította első zenekarát Zsámbéki zúzók néven, 1999-ben pedig a Kifutó című műsorban ismerhette meg az ország, ahol a Karthago Apáink útján című dalával különdíjas lett. 2006-ban jelentette meg első szólólemezét Ébredjen a nap címmel, melyet további hét követett, legutóbb 2020-ban készített új albumot, Genezis címmel.

A 2007-es Olasz szerelem arany-, később platinalemez lett. Szintén aranylemez minősítést kapott a 2008-as Egy szerelem története, amely a MAHASZ Top 100-as listájának tizedik helyéig jutott, valamint a 2012-ben megjelent Ragyogás is.

A Genezis lemez mellett a pandémia idején egy másik nagy terve is megvalósult: 2021-ben első drámájából, melynek zenéjét Cári Tibor jegyzi, négyrészes videósorozatot forgatott Szétszakítottak címmel. A Dér Zoltán naplójából készült mű hétköznapi emberek sorsán keresztül tárgyalja a trianoni békeszerződés hatását, megmutatva, hogy a politikai érdekek hogyan befolyásolták az egyszerű családok életét.

A Nemzeti Filmintézet jóvoltából Iványi Marcell 2022-ben Örök hűség címmel játékfilmet készített a történetből, a főbb szerepekben többek között Janza Kata, Gubik Petra, Németh Marcell, Földes Tamás, Dénes Viktor és Sándor Péter látható. A Budapesti Operettszínházban tartott premiervetítés után az alkotást a közmédia is sugározta, illetve a határon túlra is eljutott, számos fesztiválon képviseltette magát.

2023-ban a Mária Főhadnagy és Monte Cristo Grófjában láthatta a közönség. Ezt követte Az Orfeum mágusa, az Operettszínház 100 éves jubileumi előadása, ahol a színház épületének megálmodóját Somossy Károlyt alkítja.

Énekesi és színészi munkáját számos alkalommal díjazták: két alkalommal vehetett át Súgó Csiga díjat, 2005-ben EMeRTon-díjas lett.

Ugyanebben az évben neki ítélték a Budapesti Operettszínházban a legígéretesebb pályakezdőnek járó Marshall-botot, ezt követően háromszor (2007-ben, 2008-ban és 2016-ban) vehette át az évad musicalszínésze díjat, illetve 2019-ben a Honthy-díjat

2013-ban Jászai Mari-díjat adományoztak neki, 2022-ben pedig Érdemes művész címmel tüntették ki. Ajak és Kistarcsa díszpolgára. 2023 október 24-én a Magyar Operett Napja alkalmából Musica Hungarica Nagydíjat vehetett át.